Ni en Educació ni en Sanitat!

Ni en Educació ni en Sanitat!

dijous, 3 de novembre del 2011

Jordi Camps - Un viatge lingüístic

Publicat a
 

Jordi Camps i Linnell

Joan-Lluís Lluís fa un elogi a la diversitat lingüística a ‘A cremallengua'
 
Joan-Lluís Lluís (Perpinyà, 1963) es declara “amant platònic de les llengües”. “Parlar de llengües em permet parlar de moltes altres coses, connectades amb més o menys intensitat, com la política, l'ecologia, la religió o el sexe”, remarca.

És fruit d'aquesta passió que des de la tardor de l'any 2008 es va dedicar a escriure, setmana rere setmana, a les pàgines de la revista Presència sobre la diversitat lingüística com a leitmotiv. El resultat són desenes d'articles molt amens i accessibles al lector no especialitzat amb els quals setmanalment mostra, entre altres coses, l'enorme valor de la riquesa de les llengües del món, i alhora dóna veu a les llengües en perill d'extinció que els intents d'uniformització lingüística volen relegar al silenci. Ara una selecció d'aquestes “cròniques breus” ha estat recollida en un llibre, A cremallengua. Elogi de la diversitat lingüística (Viena Edicions), que ja es troba a les llibreries.

Lúcidament, al pròleg, Matthew Tree compara el llibre amb un “viatge”, en el qual es convida el lector a fer un trajecte “ple d'aventures” des dels orígens de les llengües fins a la mort d'algunes. Així, des del primer article o capítol, que tracta sobre l'origen de les llengües amb l'hebreu i l'episodi de la diversitat lingüística de la torre de Babel, fins a descobrir en el darrer que Batman també parla català, el lector s'endinsa en un recorregut apassionant en què es fa ressò de molts casos lingüístics “que o bé coneixem o bé no coneixem prou”, en paraules de Tree. Pel que fa al català, que és tractat en el terç final del llibre, Joan-Lluís Lluís és prou eloqüent recordant com és de fàcil fer desaparèixer una llengua (una defunció cada dues setmanes, segons els lingüistes). Apunta que, a diferència de les societats autàrquiques, els estats moderns (a excepció de Suïssa i l'Índia) potencien la seva llengua predominant i les xifres no fan més que augmentar aquests temors: només entre el 2% i el 3% de la població mundial parla el 90% de les llengües petites.

A la pregunta de si s'ha de témer per un enterrament proper del català, Joan-Lluís Lluís declara que sí, “a mitjà termini”. I no s'escapen els mateixos catalans d'aquesta situació, com deixa clar en el volum. “Els catalans, per sort, encara podem decidir quin serà el futur de la nostra llengua.” Però, amenaça, si deixem que els altres decideixin per nosaltres la profecia es farà realitat.

Àudios de Catalunya Ràdio

Canal de Vilaweb

3cat24.cat - Portada

amics de joan valls

Àngel Canet Català

Anotacions rizomàtiques

Articles de l'Avui

AULA ACOLLIDA IES LA SERRETA قسم الإستقبال 受欢迎的教室 ДОБРО ПОЖАЛОВАТЬ КЛАСС, WITAMY ,

Kaos en la Red - Països Catalans

Nationalia - Últimes notícies

Vent d Cabylia

Vilaweb - Notícies